Strandrensning: Når borgerne ta’r ansvaret

 Bente samler affald

Sommervejr er strandvejr – ikke mindst, når solen skinner. Om sommeren bliver det desværre også synligt, at ikke alle husker at få ryddet op efter sig på stranden. DR Nordjylland havde i dag fokus på problemet under overskriften “Strandsvin skræmmer turister”. Vi vil gerne sætte fokus på problematikken med en positiv historie om, hvordan borgere ind i mellem selv tager ansvar. Derfor bringer vi her et interview med Bente Holm Bidstrup fra grundejerforeningen Grønne Klit i Skallerup.   

“Jeg kan ikke gå forbi det!”
Sådan svarer Bente Bistrup, når man spørger, hvorfor hun hvert år bruger mange timer på at samle affald ind langs stranden i Skallerup. Det bliver til adskillige kilo hvert år – og til en bedre naturoplevelse for strandens brugere. Bente og Jørns sommerhus ligger naturskønt i næsten yderste klitrække i Skallerup. Vesterhavets uendelige horisont tiltrækker blikket, så snart man nærmer sig stranden. Det gør til gengæld også stumper af affald spredt i både strandkanten og klitten. Det er mest plastic i form at net, dunke, bakker og poser. Deriblandt også nogle små grønne dimser, som Bente holder op i hånden, mens hun siger:
- Jeg forstår det ikke. Det her ligner noget, fiskerne tager af deres net, inden de sætter dem ud. Hvorfor smider man sådan noget ud i vandet? De kunne jo bare tage det med hjem i skraldespanden.

 

“Den blå hylde”
Meget af det affald, Bente samler op langs stranden, ser ud til at komme fra fiskerbåde – både industrifiskere og lystfiskere. Det er ærgerligt, at fiskerne i den grad bruger “den blå hylde”, for affaldet bliver jo ikke bare væk af at blive smidt i vandet. Det dukker op langs strandene, når der er pålandsvind, og hvis det ikke bliver samlet op, kan det ligge i naturen i mange hundrede år. Bente er tidligere børnehavepædagog og fortæller:
 – Vi snakkede tit med børnene om affald og var også et par gange på besøg hos AVV for at se, hvad der sker med affaldet. De små børn var helt med på, at affaldet skal samles ind, så det ikke ligger og flyder ude i naturen. Den holdning skal vi have folk til at huske – også når de bliver voksne.

Grundejerforening samler affald
Bentes grundejerforening i Skallerup mødes hver sommer omkring en affaldsindsamling langs stranden. Kommunen stiller en container til rådighed, og den bliver godt og vel fyldt hver gang. Bagefter holder de generalforsamling, hygger sig og nyder synet af en ryddelig strand. Så længe det varer – for næste dag ligger der helt sikkert noget igen. Det er fast arbejde at fjerne affald fra stranden, men Bente tager gerne jobbet på sig. Hver gang hun går tur, har hun en sort sæk med sig i lommen, for hun kan simpelthen ikke gå forbi affaldet.  

Historien her blev første gang bragt i AVVs & Hjørring Kommunes Affaldshåndbog til borgere 2011.

Vi kan også anbefale:

Leave a Reply

  

  

  


syv + = 16

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>