Batterier i blinke-sko

Hvis du nogensinde har været på besøg hos AVV, har du nok set udstillingen “Find de skjulte batterier” i vores besøgscenter. Her viser vi, hvor mange batterier der gemmer sig uventede steder som i legetøj, kuglepenne, gratulationskort med mere. Sko til børn – hos målgruppen kendt som “blinke-sko” – er endnu et eksempel på et produkt, hvor der gemmer sig batterier, som kan være svære både at opdage og frasortere affaldet.

Forleden medbragte vores kollega Morten sin datters fine, men aflagte blinke-sko, og vi skar skoene op for at få syn for sagen. I hælen gemte sig mange ting: et knapcellebatteri, flere ledninger, to små lysdioder, en tryksensor og en printplade. Det hele var indkapslet i en lille sort æske, som vi måtte åbne med en hobbykniv for at kigge nærmere på det.

Hvad gjorde vi så med indholdet i blinke-skoene, og hvorfor smed vi dem ikke bare i skraldespanden? Blinke-sko skal afleveres som elektronikaffald, og det skyldes, at batteriet kan indeholde det meget miljøskadelige stof kviksølv, som ikke må brændes. Desuden rummer nogle af de øvrige dele som ledninger og printplade værdifulde metaller som kobber og sølv/guld, der kan gå til genanvendelse.

Desværre er det nødvendigt at skille blinke-skoene ad for at tage affalds-delene ud – ellers risikerer du, at skoene ryger i en container med brændbart affald. Du behøver dog ikke at åbne æsken med batterier, printplade m.m. – det kan nemlig godt være svært uden at beskadige de enkelte dele. Hvis du afleverer æsken i sorteringen “Elektriske apparater” på genbrugspladsen, sender vi det videre til miljørigtig behandling.

Vores fromme ønske til blinke-sko-producenterne er, at de samler skoene så smart, så det er muligt at tage affalds-delene ud, uden at skulle igang med hobbykniven. Det vil gøre det væsentligt nemmere for os forbrugere at behandle affaldet miljørigtigt.

Vi kan også anbefale:

2 comments to Batterier i blinke-sko

  • Louise

    Man glemmer virkelig hurtigt, hvor meget elektronisk affald, der kan findes i dagligsgenstande. Tak for et godt indlæg, det var en god reminder :)

  • Lene, AVV

    Hej Louise
    Tak for din kommentar :-) Ja, det er rigtigt, der findes elektronik i meget mere, end man lige tænker over – vi har faktisk et blogindlæg undervejs om blinke-tandbørster…

Leave a Reply

  

  

  


+ 9 = ti

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>