Et lille muskelbundt med dampkræfter

Tue JepsenMidt i en kæmpe bygning har vi et lille bitte monster med en masse kræfter. Vores dampturbine laver strøm til 6.800 husstande og har gjort det upåklageligt siden 1997. Det svarer til, at den har lavet strøm til 130.000 husstande i et helt år.

Når vi kalder den ”lille”, skyldes det, at rotorbladene, som ses på sidste billede, ikke er længere end en fuldvoksen mand. Alligevel har turbinen produceret 510 millioner kWh strøm i sin levetid og skabt en strømindtægt på 230 millioner kr. – en indtægt der er med til at reducere prisen på at forbrænde affaldet. Og så er det gavnligt for miljøet, at forbrændingen af affald kan skabe ny energi.

Det er i øvrigt sjældent, at en turbine kan køre i så lang tid uden at skulle renoveres, og det er derfor, vi betragter det som en lille stærk følgesvend i forbrændingsanlægget. Tænk på det tryk og de omdrejninger, den skal kunne holde til 24 timer i døgnet. Det kan tage pusten fra de fleste.

Turbinen driver en generator, der laver strøm. Det fungerer ved, at dampen presses gennem rotorbladene, som derved drejer rundt med 10.000 omdrejninger i minuttet. Det svarer til, at den hvert år drejer 5,2 milliarder gange rundt. Prøv lige at dreje rundt om dig selv så mange gange! :)

Turbinen blev købt hos ABB (i dag Siemens) i Sverige. Den renoveres i øjeblikket af 8 – 10 medarbejdere fra Siemens, som laver det hele på stedet. De er færdige om en uge.

Vi kan også anbefale:

Leave a Reply

  

  

  


× fire = 36

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>