En win win – for dig og miljøet

Jakob KøsterAlle snakker om det, men kun få gør noget ved det; alle véd godt, hvad der er rigtigt, men de få træffer de rigtige valg. Undskyldninger er der nok af, og der bliver stadig opfundet flere. Jeg kunne snakke om danskerne generelt, men jeg vælger lige nu at forholde mig til begreberne økologi og miljø.

Økologi er ikke bare at gå efter det røde ø på emballagerne i supermarkedet. Det er meget mere! Det røde ø repræsenterer en grundstemning; en holdning og en bevidsthed om at ville gøre en forskel for miljøet. Begrebet, er for mig, en fællesbetegnelse for en samlet indsats for et bedre miljø, hvor genbrug, sprøjtegifte, co2 og økologi og meget andet går hånd i hånd.

Men, og der er et stort men: mange tror ikke på, at det nytter noget at gøre noget selv! Mange opgiver på halvejen, fordi det er blevet så kompliceret at leve simpelt. Junglen af mærker, som forsøger at guide/vildlede os til det rette valg, synes uendelig, og vi sætter vores lid til at producenterne selvfølgelig både har fokus på miljøet og vores sundhed. Den triste nyhed er bare, at det har de ikke – de har fokus på deres bundlinje, og miljøet og forbrugerene er de største tabere.

Og så er der miljøet! Hvad nytter det, at jeg tager cyklen på arbejde; slukker vandet når jeg sæber mig ind eller vælger at købe økologisk, når mange virksomheder stadig udleder mængder at spildevand i grundvandet og landmændene stadig bruger gift på markerne!? Politikerne snakker hele tiden om, at der skal gøres noget nu, men hvad gør de?! Jeg er jo bare en lille (u)betydelig person i det store spil. Undskyldningerne er endeløse og magtesløsheden vil ingen ende tage!!

Butik

Til dette har jeg kun at sige: Tør øjnene og begynd at tage ansvar! Stil spørgsmål ved det du køber. Vend fødevarerne og lad det ligge, hvis ikke du kan forstå ordene i varedeklarationen; sortér dit affald og send det til genbrug. Se efter det røde ø og vær bevidst om at lade bilen stå engang imellem. Køb ind efter, om produktet ville kunne findes i naturen eller ej – din krop har kun brug for det naturlige, selvom meget unaturligt frister.

Kom så frem til pointen, Jakob, for lige nu peger du blot pegefingre af alt det der er galt og burde laves om. Og ja, det har du ret i, men det har et formål.

Og her kommer det så: En sund, miljøbevidst livsstil åbner op for så mange muligheder. Start med dig selv: du begynder at kunne mærke din krop og energien ved at spise sund, usprøjtet mad. Det giver dig glæde og lyst til mere. Næste skridt er, at andre kan se og mærke dit velvære. De spørger undrende til dig, og du svarer glad: ”Jeg er begyndt at tage ansvar for mig selv!”. Men det stopper slet ikke her! Dernæst åbnes dine øjne for alt det, der sker omkring dig. Du begynder at undres og får lyst til at gøre noget (for du har jo set, at det virker på dig selv). Dine spørgsmål og undren vil sprede sig som ringe i vandet, og lige pludselig har du fået din mand (ofte stritter han mest imod i starten, skal du bare vide) med på din nye stil. Når I får gæster, serverer I kun økologisk mad, og deres kritik preller af på jer (fordi I ved, at det virker). Gæsterne må efter måltidet erkende, at det var en udsøgt middag, og at man sagtens kunne smage forskel. De går nu hjem og begynder at ændre på deres vaner. Kan du se min pointe? Det nytter at gøre noget!! Det kalder jeg en win win

Ordsproget ”Mange bække små…..” har aldrig været mere relevant, for du som forbruger har magten og er vi mange nok, så gør vi en forskel! Vælger du fx bevidst produkter fra, som skader miljøet, så sender du et signal til producenterne om, at du ikke ønsker deres produkt, og derfor vil de forsøge at ændre på det, så de kan tjene mest muligt. Husk på, at de producerer ud fra devicen ”udbud og efterspørgsel”. Der skal blot en lille ændring i forbrugernes vaner til, førend de begynder at ændre kurs.

Det eneste du behøver at gøre er at vælge, men træf det rigtige valg! Så næste gang du stiller dig foran spejlet, så stil dig selv dette spørgsmål: Ønsker jeg mere mad eller bedre mad? Flere politikere eller bedre politikere? Mere miljø eller bedre miljø? Spørgsmålet er essentielt, for det kan være med til at guide dig i en retning, hvor livskvalitet, miljø og trivsel går op i en højere enhed. Tro på det og god tur på rejsen!

Besøg Butik Køster her.

Vi kan også anbefale:

Leave a Reply

  

  

  


1 × to =

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>