Den grønne udvikling starter med et valg

Jakob KøsterJulen er over os alle, og vi har travlt med at få alle ender til at nå sammen inden d. 24. Nytåret nærmer sig ligeledes, og tiden, hvor man evaluerer over det forgangne år, er lige om hjørnet. Hvad gik godt? Hvad gik mindre godt og hvad ønsker jeg at gøre bedre? Alle spørgsmålene er relevante og vigtige at stille sig selv. Men kunne man forestille sig, at der sneg sig et spørgsmål ind, som gik på, hvad jeg kan gøre for andre.

2013 bliver et vigtigt år
I mine øjne er 2013 et vigtigt år. Det er netop året, hvor vi skal til at have fokus på det store fællesskab, som vi alle er en del af. Et samfund, hvor vi står sammen og løfter i flok. Vores samfund står over for næsten uoverskuelige udfordringer i forhold til at finde ressourcer til at skabe et bæredygtigt samfund, som er holdbart de næste mange generationer. Udsigterne er desværre dystre: øget udslip af CO2; afsmeltning af polerne; klimaforandringer; forhøjet vandstand og folkevandringer pga. ændrede klimaforhold. Endnu mere skræmmende bliver det, når undersøgelser viser, at vores generation, med stor sandsynlighed, ikke vil opleve forbedringerne, selvom vi ændrer markant på den måde vi lever og forbruger på. Fx vil en nulstilling – det vil sige en 100 procent nedsættelse – af CO2-udslippet først kunne måles om 50 år!

Udvikling på godt og ondt
Dette er blot nogle af de scenarier, som udspiller sig i vores tid. Og hvorfor står vi så over for de udfordringer lige nu? Efter min mening, så ”høster” vi lige nu resultatet af 250 års udvikling, hvor industrialiseringen gennem generationer har set stort på naturens balance og ressourcer. Fokus har været profit og udvikling og rovdrift på naturens uvurderlige skatkammer.

Selvfølgelig er der fulgt en mængde gode opfindelser og tiltag med gennem tiden, som vi ikke kan være foruden. Udviklingen kan jo ikke stoppes, som nogen sikkert vil sige, og vi er helt klart blevet meget klogere.

Det er vores eget ansvar
AnsvarNu handler det om at genfinde balancen mellem mennesket og naturen igen – og udviklingen er i gang! Jeg havde den fornøjelse at være med til Hjørring Kommunes lancering af deres Energipakke, hvori de fremlægger deres visioner og ambitioner for udviklingen af Nordjylland som en foregangskommune, hvor energien produceres i balance med naturen. Der bliver sat fokus på sol- og vindenergi; biomasseanlæg og bedre udnyttelse af affaldet. Det hele er meget positivt og ikke et sekund for tidligt!

Den kritiske, mindre ansvarsbevidste forbruger, vil måske tænke nu, at det nok skal gå, og at nu må kommunen tage ansvaret og ”gøre noget”. ”Vi kan jo ikke gøre en forskel alligevel som lille forbruger”, som jeg mange gange har måttet høre på, som den første undskyldning for ikke at tage ansvar for sine handlinger. Hvis nogen sidder med denne opfattelse, så kan jeg ikke være mere uenig!

Begyndelsen i en bæredygtig udvikling starter med, at nogen tager ansvar for deres handlinger. Hjørring kommune har vist, at de gerne tager ansvar, men hvem har det egentlige ansvar!? Det har vi! Det er os, der træffer de daglige valg. Det er os der vælger, om vi sprøjter med Roundup. Det er os, som vælger, om affaldet bliver sorteret. Det er os, som vælger, om vi køber økologisk eller konventionelt. Kort sagt, så har du og jeg det største ansvar, for kommunerne og regeringen kan kun udstikke rammer, og så er det op til os at fylde dem ud.

Har du truffet dit valg?
Jeg er naiv af natur, hvilket hjælper for mig, og derfor tror jeg på, at vi alle gør en forskel. Alle handlinger gør en forskel, og des flere der ændrer deres vaner til gavn for miljøet, des bedre vilkår leverer vi videre til vores børn og børnebørn. Lige nu betaler vi regningen, men hvis ikke vi gør det nu, så gør vi det hele meget værre og sender den blot videre. Hvis det er dét, som man ønsker, så fortsæt endelig med at gøre, som man plejer! Det har jeg hverken hjerte eller samvittighed til at gøre, så jeg har truffet mit valg. Har du?

Besøg Butik Køster her

Vi kan også anbefale:

Leave a Reply

  

  

  


× 8 = fyrre otte

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>